Z-Afrika wil speciaal etiket voor Westoever-product

Redactie

Palestijnse campagnevoerders die een boycot van producten uit joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever nastreven hebben een niet gering succes geboekt. Zuid-Afrika overweegt de naam Israël te weren van producten en goederen die uit nederzettingen van joodse kolonisten afkomstig zijn.

De Zuid-Afrikaanse regering wil kooplieden verplichten 'producten uit de bezette Palestijnse gebieden niet van een onjuist etiket te voorzien, waardoor het kan lijken dat ze uit Israël afkomstig zijn'. De maatregel is nog niet van kracht. Tot eind juni kan bezwaar worden aangetekend tegen het voorstel.

"Al deze zaken dragen de kenmerken van racisme", zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zondag in een reactie. Onderminister van buitenlandse zaken Danny Ayalon zei dat de Zuid-Afrikaanse ambassadeur op het matje zal worden geroepen.

In hun pogingen een einde te maken aan de bezetting van Palestijns grondgebied maken de Palestijnen sinds enkele jaren gebruik van tactieken om de economische druk op Israël op te voeren. Een voorbeeld halen zij onder meer uit de economische boycot van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Vooralsnog zijn de economische effecten van deze strategie verwaarloosbaar, maar het Zuid-Afrikaanse voorstel kan van grote symbolische betekenis zijn. Zuid-Afrika, dat geen groot afzetgebied is voor Israëlische producten, kan het eerste land zijn dat overgaat op dit soort specifieke etikettering van producten uit nederzettingen op de Westoever.

Eerder stond de Britse regering al toe dat handelaren mogen verduidelijken of producten van de Westoever afkomstig zijn van Palestijnen of van Israëlische kolonisten. Sinds 2005 vallen gewassen uit nederzettingen bovendien buiten het speciale tarief dat de Europese Unie hanteert voor Israëlische producten.