[Giro] Hesjedal weer in het roze

TheArt

Ryder Hesjedal heeft opnieuw de roze trui gegrepen in de Giro d’Italia. De Canadees, die al drie dagen leider was, eindigde in de veertiende etappe als vierde in Cervinia, vlak achter drie vluchters die nog net standhielden. De Costaricaan Andrey Amador boekte zijn eerste profzege.

Het peloton, bestaande uit 181 renners na de opgaves van Matthew Goss, Brett Lancaster, Mark Renshaw en Juan José Haedo, moest voor het eerst het hooggebergte in. Met twee lange beklimmingen van eerste categorie op het programma, de Col de Joux (22,5 kilometer) en slotklim naar Cervinia (27,5 kilometer), stonden de renners vijftig klimkilometers te wachten.

In een snel en on-Italiaans openingsuur ging het peloton in razende vaart over de Noord-Italiaanse wegen. Ruim 65 kilometer duurde het voordat een kopgroep van acht renners ontstond. Van de vluchters was de Tsjech Jan Barta (NetApp) op ruim veertien minuten de best geplaatste, dus er bestond geen enkel gevaar voor de klassementsrenners.

Barta had het gezelschap van Amador (Movistar), Matteo Montaguti (AG2R), Alessandro De Marchi (Androni), Pierpaolo De Negri (Farnese Vini), Olivier Kaisen (Lotto-Belisol), Nikolas Maes (Omega Pharma-Quick Step) en Nelson Oliveira (RadioShack). De maximale voorsprong van de acht bedroeg uiteindelijk dertien minuten.

Op de Col de Joux met de top op 47 kilometer van de aankomst reed Barta al snel weg van zijn medevluchters. In het langzaam uitdunnende peloton nam Liquigas het commando, zonder een te strak tempo op te leggen. Lange tijd gebeurde in het peloton niets, tot een paar kilometer onder de top toen pocketklimmer José Rujano en Damiano Cunego de aanval kozen. De actie van Rujano haalde niet veel uit, maar Cunego pakte met zijn dalerscapaciteiten ruim een minuut op het peloton.

Vooraan ging het in de afdaling minder met Barta. De Tsjech reed angstig naar beneden en werd voorbijgereden door Amador, die juist alle risico’s van de wereld nam. De Costaricaan bereikte als eerste de slotklim naar Cervinia met een minuut voorsprong op Barta, De Marchi, De Negri en Montaguti. Het peloton zat daar op negen minuten van koploper Amador.

Ook de actie van Cunego bleek op de slotklim zinloos. Voor de etappezege ontspon zich een mooi gevecht tussen koploper Amador en achtervolgers De Marchi en Barta, die los van elkaar erin slaagden aansluiting te vinden met de renner van Movistar. De drie keken vanaf dat moment alleen nog maar naar elkaar.

In de favorietengroep hielden de favorieten lang de benen stil, maar in de finale ontplofte het. De belangrijkste aanvaller was Hesjedal, de nummer twee in het klassement, die zelfs nog dichtbij de ritzege kwam. Leider Joaquim Rodriguez probeerde nog naar de Canadees te rijden, waar de Spanjaard niet in slaagde. In de strijd om de ritzege leek Barta, die helemaal kapot zat, zelfs nog de sprint te winnen, maar Amador wist hem nog net te kloppen. Hesjedal pakte ondertussen genoeg tijd om de leiderstrui te grijpen.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Andrey Amador (Cri) Movistar 5.33.36
2 Jan Barta (Tsj) Team NetApp z.t.
3 Alessandro De Marchi (Ita) Androni Giocattoli + 0.02
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.20
5 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.46
6 Rigoberto Uran (Col) Team Sky z.t.
7 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha z.t.
8 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM z.t.
9 Michele Scarponi (Ita) Lampre z.t.
10 John Gadret (Fra) AG2R z.t.

Algemeen klassement na veertiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda 59.55.28
2 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha + 0.09
3 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.41
4 Sandy Casar (Fra) FDJ-BigMat + 1.05
5 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1.06
6 Roman Kreuziger (Tsj) Astana + 1.07
7 Beñat Intxausti (Spa) Movistar z.t.
8 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 1.19
9 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 1.20
10 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 1.21