[Giro] Bak ritwinnaar in Sestri Levante

TheArt

Lars Bak heeft Lotto-Belisol een ritzege bezorgd in de Giro d’Italia. De Deen rondde in de twaalfde etappe een lange ontsnapping af door solo aan te komen in finishplaats Sestri Levante. De Fransman Sandy Casar, die tweede werd, miste net de roze trui, die in het bezit blijft van Joaquim Rodriguez.

Na 46 kilometer ontstond een kopgroep van negen renners. Voor de vierde keer in deze Giro was Martijn Keizer in de spits van de koers aanwezig. De aanvalslust van de Vacansoleil-renner lijkt deze Giro geen grenzen te kennen. Keizer had het gezelschap van Bak, Casar, Ivan Santaromita, Jan Bakelants, Michal Golas, Jackson Rodriguez, Andrey Amador en Amets Txurruka.

Omdat het eerste uur van de etappe in vliegende vaart verliep, kreeg de kopgroep na enig tegenstribbelen van het peloton snel tijd voorsprong. Leider Rodriguez en zijn Katusha-ploeg waren niet happig om de roze trui te verdedigen, waardoor Casar lange tijd virtueel leider was. Liquigas besloot later te rijden om Rodriguez in het roze te houden, waar de ploeg van Ivan Basso uiteindelijk ook in slaagde.

Golas ging op de één na laatste beklimming met de top in zicht in de aanval en zette daarmee zijn medevluchters onder druk. Op de laatste beklimming van de dag met de top op elf kilometer van de streep was het verhaal van Golas ten einde. De Pool werd teruggepakt en moest direct lossen. Ook voor Keizer ging het te snel.

Een spannende slotfase volgde, waarbij zowel op de beklimming, in de afdaling als in het laatste vlakke stuk de ene aanval de andere opvolgde, maar de zeven vooraan bleven lang bij elkaar. Op twee kilometer van de meet was een aanval van Bak beslissend. De rest keek naar elkaar, waardoor de Deen zijn eerste individuele zege sinds 2009 behaalde.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Lars Bak (Den) Lotto-Belisol 3.58.55
2 Sandy Casar (Fra) FDJ-BigMat + 0.11
3 Andrey Amador (Cri) Movistar z.t.
4 Jan Bakelants (Bel) RadioShack-Nissan-Trek z.t.
5 Ivan Santaromita (Ita) BMC z.t.
6 Jackson Rodriguez (Ven) Androni Giocattoli z.t.
7 Amets Txurruka (Spa) Euskatel z.t.
8 Martijn Keizer (Ned) Vacansoleil-DCM + 0.43
9 Michal Golas (Pol) Omega Pharma-Quick Step + 0.48
10 Juan Antonio Flecha (Spa) Team Sky + 3.34

Algemeen klassement na twaalfde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 51.19.08
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.17
3 Sandy Casar (Fra) FDJ-BigMat + 0.26
4 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.32
5 Ivan Santaromita (Ita) BMC + 0.49
6 Roman Kreuziger (Tsj) Astana + 0.52
7 Beñat Intxausti (Spa) Movistar z.t.
8 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 0.57
9 Damiano Caruso (Ita) Liquigas + 1.02
10 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step + 1.03