Duitse minister wil meer politieke integratie EU

Redactie

De economische crisis moet door de Europese Unie worden gebruikt om verdere politieke integratie te bewerkstelligen. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble donderdag gezegd.

De 69-jarige Schäuble denkt daarbij onder meer aan een direct gekozen president voor de Europese Commissie. "De politieke eenheid moet een gezicht hebben en dat gezicht moet legitimiteit hebben", aldus Schäuble, die donderdag de Internationale Karelsprijs in ontvangst nam in Aken. "We moeten nu een politieke unie in Europa creëren", zei Schäuble.

De minister zei echter wel dat verdere politieke integratie niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. "Evolutie heeft, in tegenstelling tot een revolutie, vele voordelen. Niet op de laatste plaats gebeurt evolutie op een vrijwillige en vreedzame manier."

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die tevens voorzitter is van de raad van ministers van financiën van de eurozone, noemde Schäuble een ware Europese patriot. "We hebben - zoals Wolfgang Schäuble ook zegt - niet minder, maar meer Europa nodig."

De Internationale Karelsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die zich inspant voor de Europese eenwording. In eerdere jaren ging de prijs onder anderen naar paus Johannes Paulus II (2004), de Amerikaanse oud-president Bill Clinton (2000), de Britse oud-premier Tony Blair (1999) en koningin Beatrix (1996).