Antihomoactivisten vallen Songfestivalsites aan

Redactie

Diverse sites rondom het Eurovisie Songfestival zijn donderdag aangevallen door hackers. Onder meer de officiële site van de Eurovisie-organisatie in Azerbeidzjan is gehackt. Het liedjesfestijn vindt dit jaar plaats in het islamitische land.

"Twaalf jaar informatie is in een klap verdwenen", zegt René Romkes tegen Novum Nieuws. Romkes is hoofdredacteur van esctoday.com, een van de grootste onafhankelijke websites over het Songfestival ter wereld. "Er zijn ergere dingen, zoals brand, maar het is natuurlijk wel erg vervelend. Maar we gaan door en komen terug."

Esctoday.com werd aangevallen door een Azerbeidzjaanse organisatie, omdat het Songfestival homoseksualiteit zou promoten. Dat blijkt uit teksten en foto's die de hackers op de site hebben geplaatst.

Van een serieuze dreiging is volgens toezichthouder Sietse Bakker van de organisatie in Azerbeidzjan geen sprake. "De minister-president zelf heeft ons de veiligheid gegarandeerd. Ik heb het volste vertrouwen in de beveiliging en er zijn geen geloofwaardige dreigementen geuit."

Het is niet voor het eerst dat er in een gastland ophef ontstaat over het Songfestival, dat op een grote schare homoseksuele fans kan rekenen. Drie jaar geleden ontstond rumoer in Rusland. Een gaypridedemonstratie in Moskou werd verboden door het stadsbestuur, dat aankondigde hard in te grijpen bij eventuele protesten.

Gordon, die destijds met De Toppers deelnam aan het Songfestival, wilde meelopen in de demonstratie. Hij dreigde met een boycot van de finale van het festival als de Russische autoriteiten het protest neer zouden slaan. Uiteindelijk koos Gordon toch eieren voor zijn geld en liep hij niet mee. De Toppers veroverden geen finaleplaats.

Meer Songfestivalnieuws vind je in ons Songfestival-forum!