Jongerius vestigt hoop op kiezer

TARAraboemdijee

Vakbond FNV is blij dat de kiezer in september weer naar de stembus mag. Voorzitter Agnes Jongerius hoopt dat de maatregelen uit het Kunduz-akkoord dan deels kunnen worden tegengehouden.

Jongerius noemt de afspraken 'onverstandig'. "We moeten niet slopen, maar bouwen", zegt ze in een reactie op het uitlekken van de stukken woensdag. "De aandacht van deze vijf partijen is blind gefocust op de kortetermijnbezuinigingen. Deze plannen remmen de economische groei, zijn een aanslag op de koopkracht en laten de werkloosheid onnodig oplopen. En de werkgevers worden weer ontzien", reageert ze met harde woorden.

ANBO, de grootste belangenorganisatie voor senioren, vreest dat de ouderen de dupe zijn van de begrotingsafspraken. Liane den Haan vindt dat de bezuinigingen niet eerlijk verdeeld worden. Zo hebben AOW'ers met een pensioen van meer dan tienduizend euro straks flink meer koopkrachtverlies dan vergelijkbare inkomensgroepen, geeft ze als voorbeeld.

Volgens Abvakabo FNV zijn de plannen niet alleen voor ouderen maar ook voor jongeren een 'strop'. De bond roept demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) op om in actie te komen.


Jongerius vestigt hoop op kiezer (Foto: Novum)