Pensioenleeftijd in 2023 naar 67 jaar

TARAraboemdijee

De AOW-leeftijd gaat volgend jaar met een maand omhoog. Ook in 2014 en 2015 stijgt hij met een maand. Daarna volgen drie jaarlijkse stappen van twee maanden, om in 2019 te stijgen naar 66 jaar. Dat staat in de definitieve versie van het Lente-akkoord dat VVD, CDA. D66, GroenLinks en de ChristenUnie zijn overeengekomen. Vervolgens stijgt de pensioenleeftijd in 2023 naar 67 jaar. Dat laatste is een jaar eerder dan de vijf partijen eerder van plan waren, zo bevestigde woensdag een ingewijde.

De afspraken, waarover de vijf partijen het in de nacht van dinsdag op woensdag definitief eens werden, betekent een streep door het pensioenakkoord dat het kabinet eerder met de vakbonden en werkgevers sloot. Na de officiële presentatie van het Lente-akkoord, die naar verwachting eind volgende week plaats heeft, zal minister Henk Kamp (Sociale Zaken) de sociale partners informeren over de ontstane situatie.

Volgens het oorspronkelijke pensioenakkoord zou de AOW-leeftijd in 2020 inéén keer van 65 naar 66 jaar gaan. In 2025 zou dat 67 jaar worden.

Voorzitter Agnes Jongerius van vakcentrale FNV reageert negatief op de maatregelen. "Het lijkt nog beroerder dan gedacht. Niet alleen de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar in 2023, maar ook de enorme onduidelijkheid voor vutters en mensen met prepensioen." Deze groep dreigt volgens Jongerius de dupe te worden van de versnelde verhoging van de pensioenleeftijd.

Jongerius vraagt zich af welke verslechteringen het Lente-akkoord nog meer in petto heeft. Ze roept Kamp op zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden over de pensioenen.

Pensioenleeftijd in 2023 naar 67 jaar
Pensioenleeftijd in 2023 naar 67 jaar (Foto: ANP)