Beladen bezoek president Zuid-Korea aan Myanmar

Monique Verlind (DJMO)

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak is maandag begonnen aan een beladen bezoek aan Myanmar. Het tweedaagse bezoek is met strenge veiligheidsmaatregelen omgeven; het is het eerste bezoek van een Zuid-Koreaanse leider aan het land sinds Noord-Koreaanse commando's daar bijna dertig jaar geleden probeerden de toenmalige Zuid-Koreaanse president Chun Doo-hwan te vermoorden.

Lee vloog naar de hoofdstad Naypyidaw voor een ontmoeting met president Thein Sein. Volgens een in Seoul uitgegeven verklaring wil Lee bespreken hoe de economische banden kunnen worden aangehaald en de samenwerking op het gebied van energie, ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen en andere sectoren kan worden versterkt.

De Myanmarese staatstelevisie zond beelden uit van de ontvangst van Lee in Naypyidaw, waar op alle belangrijke kruispunten vrachtwagens met oproerpolitie paraat stonden. Dat was ook het geval in Rangoon, waar Lee dinsdag oppositieleider Aung San Suu Kyi ontmoet. Bijzonder streng beveiligd was het Martelarenmausoleum, een monument voor Suu Kyi's vader, waar Chun Doo-hwan in 1983 bijna vermoord werd.

Bij de bomexplosie kwamen destijds 21 mensen om het leven. Onder de zeventien Zuid-Koreaanse slachtoffers waren vier ministers en de Zuid-Koreaanse ambassadeur. Chun ontsnapte aan de aanslag omdat hij enkele minuten verlaat was.

In verband met de aanslag werden drie Noord-Koreaanse agenten opgespoord. Een blies zichzelf op toen hij op punt stond gearresteerd te worden, een tweede werd in de gevangenis opgehangen en de derde stierf in 2008 in de Insein-gevangenis in Rangoon. Toenmalig dictator Ne Win verbrak na de aanslag de betrekkingen met Noord-Korea, maar deze werden in 2007 hersteld.

De Verenigde Staten en andere landen hebben hun zorg uitgesproken over de banden tussen Myanmar en Noord-Korea. Wapenexperts vermoeden dat Myanmar in weerwil van een VN-embargo wapens betrekt van Noord-Korea. Sommigen denken ook dat er samenwerking is op nucleair gebied, wat Myanmar ontkent.

Zuid-Korea is de op drie na grootste buitenlandse investeerder in Myanmar, na China, Hong Kong en Thailand. De investeringen, in 2010-2011 2,67 miljard dollar, betreffen vooral de energiesector.