Goederentreinen veiliger door slimme indeling

Redactie

Goederentreinen worden voortaan slimmer samengesteld, zodat de kans op een grote gaswolkontploffing bij een ongeluk wordt verkleind. Demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft daarover maandag afspraken gemaakt met producenten, vervoerders, beladers en ontvangers van gevaarlijke stoffen.

Afgesproken is om de kans op een zogeheten warme bleve (boiling liquid expanding vapour explosion) te verkleinen. Die ontstaat wanneer een wagon met brandbare vloeistof gaat lekken in de buurt van een wagon met brandbaar gas. Bij een brand kan ook de tank met gas bezwijken waardoor een vuurbal met een doorsnee van wel tweehonderd meter ontstaat.

Door de twee stoffen niet in wagons achter elkaar te vervoeren maar afstand te laten bewaren kan de kans op een gaswolkontploffing worden verminderd. Dit soort afspraken zorgt er samen met andere veiligheidsmaatregelen en een toenemend gebruik van de Betuweroute voor dat het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor kan blijven groeien, aldus Schultz.