Langstudeerboete be´nvloedt schoolkeuze

Redactie

Een op de tien eindexamenkandidaten maakt vanwege de langstudeerboete een andere keuze over wat ze gaan doen na het eindexamen. Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3 onder negenhonderd leerlingen die vanaf deze week eindexamen doen.

De scholieren beseffen dat het belangrijk is meteen de juiste keuze te maken en kiezen daarom onder meer voor een tussenjaar om langer na te kunnen denken over de te volgen studie. Havisten stromen vaker door naar het vwo in plaats van zich in te schrijven voor een propedeusejaar op het hbo. Ook kiezen minder leerlingen voor een tweede studie, blijkt uit het onderzoek.

Leerlingen die op het hbo of de universiteit langer dan een jaar uitloop hebben, moeten vanaf september een boete betalen. Het bedrag van drieduizend euro komt bovenop het collegegeld.

Aanleiding voor het onderzoek van de NOS is de start van de eindexamens. Ruim tweehonderdduizend leerlingen begonnen maandag aan de afsluiting van hun middelbare school. Leerlingen moeten bij de vakken van het centraal examen gemiddeld een voldoende scoren. Het is het eerste jaar dat die aangescherpte exameneis geldt.

De examens voor havo- en vwo-leerlingen duren dit jaar tot 1 juni, dan staan Spaans, Russisch, Fries, Turks en Arabisch op het programma. De laatste dag voor vmbo-leerlingen is 30 mei. De uitslagen worden ongeveer twee weken later bekend.


Langstudeerboete beïnvloedt schoolkeuze (Foto: Novum)