Politie gehoord als verdachte in filefuikzaak

Redactie

Politieagenten die betrokken waren bij het opzetten van een filefuik in oktober op de A2 bij Abcoude, zijn aangemerkt als verdachten. Justitie heeft dat besloten, onder meer omdat zij als verdachten andere rechten hebben dan als getuigen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd bevestigd aan het ANP. "Het OM benadrukt dat hiermee niet vooruit wordt gelopen op een uiteindelijke vervolgingsbeslissing", aldus een zegsvrouw.

De filefuik werd opgezet om een benzinedief tot stoppen te dwingen, maar kende een fatale afloop. De benzinedief reed hard op de file in en ramde een andere auto waardoor een onschuldige inzittende om het leven kwam. De verdachte wordt vervolgd voor doodslag. De politiemensen worden in deze zaak gehoord als getuigen. In die verhoren moeten ze mogelijk dingen zeggen die voor henzelf belastend zijn, terwijl ze zich als verdachten op hun zwijgrecht kunnen beroepen. Ook hebben ze als verdachten recht op een advocaat.

Na de aanrijding begon de Rijksrecherche ook een onderzoek, naar het handelen van de politie. De officier van justitie wil nu dat aan de agenten nadere en verdiepende vragen worden gesteld. Zij worden daarom nu gehoord als verdachten.

Politie gehoord als verdachte in filefuikzaak
Politie gehoord als verdachte in filefuikzaak (Foto: ANP)