Mladic wraakt rechtbankvoorzitter Orie

TARAraboemdijee

Ratko Mladic heeft rechter Alphons Orie van het Joegoslaviëtribunaal vrijdag gewraakt en de president van het tribunaal gevraagd zijn strafproces uit te stellen. Rechtbankvoorzitter Orie kan volgens Mladic, die terechtstaat voor onder meer oorlogsmisdaden, zijn rechtszaak niet onbevooroordeeld behandelen.

Orie is niet onpartijdig, omdat hij verscheidene eerdere rechtszaken tegen ondergeschikten van Mladic heeft geleid, schrijven de advocaten van de voormalige Bosnisch-Servische legerleider aan president van het Joegoslaviëtribunaal Theodor Meron. Omdat Orie een Nederlander is kan hij niet onafhankelijk oordelen over Mladic' aandeel in het bloedbad in Srebrenica in 1995, dat de daar gelegerde Nederlandse vredesmacht destijds niet wist te voorkomen. De rechtbankvoorzitter zou de aanklagers bovendien hebben bevoordeeld in de voorbereiding op het Mladic-proces.

Orie zat de rechtbank voor die eerder generaal Stanislav Galic schuldig bevond aan de bloedige belegering van Sarajevo. Volgens de verdediging van Mladic heeft Orie 'een sterk persoonlijk belang zijn bevindingen tijdens de zaak-Galic intact te laten', en is Mladic daarom bij voorbaat al veroordeeld.

In 2008 werd Orie van de zaak tegen Mladic' politiek leider Radovan Karadzic gehaald nadat Karadzic een identieke klacht had ingediend. Maar het tribunaal hield indertijd vol dat Orie's overplaatsing een administratieve reden had, en sprak zich niet uit over Karadzic' klacht.

De verdediging van Mladic dringt in de brief aan de tribunaalvoorzitter aan op uitstel van het proces tegen haar cliënt. Het begin van de strafzaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider is op zijn aandringen al meerdere keren uitgesteld en staat nu gepland voor 16 mei. De 70-jarige Mladic voerde meermaals gezondheidsproblemen aan om verder uitstel af te dwingen.

Mladic staat onder andere terecht voor genocide, wegens de massamoord op zevenduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica. Verder is hij aangeklaagd voor zijn rol in het 44 maanden durende beleg van Sarajevo, de etnische zuiveringen in Bosnië en het gijzelen van vredesmilitairen van de Verenigde Naties.

Mladic weigert zich te verweren, maar houdt wel vol dat hij onschuldig is.


Mladic wraakt rechtbankvoorzitter Orie (Foto: Novum)