Triatletes doen goede zaken voor Olympische Spelen

TheArt

Rachel Klamer mag zich bijna zeker gaan opmaken voor de Olympische Spelen. De 21-jarige triatlete toonde bij de World Triathlon Series wedstrijd in het Amerikaanse San Diego vormbehoud door als twaalfde te finishen. Aangezien de Nederlandse al een nominatie had, was een plaats bij de beste zestien voldoende.

Naast Klamer voldeed nog een andere Nederlandse aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF. De eveneens pas 21-jarige Maaike Caelers werd na een hele knappe wedstrijd elfde. Caelers was nog niet in het bezit van een nominatie, maar voldeed in één keer aan de nationale eisen door bij de beste twaalf te finishen.

Of Klamer en Caelers ook echt naar de Olympische Spelen mogen is nog de vraag. Daarvoor is ook de olympische ranglijst van de Internationale Triatlon Bond van belang. De beste 39 op een geschoonde ranglijst, waarbij de beste tien landen drie triatletes mogen afvaardigen naar Londen en de andere landen maximaal twee, slepen een startplek voor hun land in de wacht. Klamer staat op die lijst negentiende en kan een plek niet meer ontlopen, maar Caelers is op dit moment 38e en staat er net binnen.

Alles is nu afhankelijk van de laatste wedstrijd in de World Triathlon Series, die op 26 mei gehouden wordt in Madrid. Als Nederland na die wedstrijd nog een tweede triatlete in de geschoonde top-55 heeft, mag het twee dames naar Londen sturen. De Nederlandse Triatlon Bond bepaalt dan wie mag gaan op basis van de nationale eisen.

Voorlopig hebben alleen Klamer en Caelers aan die nationale eisen voldaan, maar ook andere dames hebben in Madrid nog een kans. Zo heeft Danne Boterenbrood, die al in het bezit is van een nominatie, de wedstrijd in San Diego laten schieten om zich te richten op Madrid en hoopt Lisa Mensink in Spanje op revanche. Mensink, die al deelnam aan de Spelen van Peking, startte goed in San Diego, maar kwam bij het begin van het fietsonderdeel in een valpartij terecht en moest opgeven.