Alonso: "Geen respect onder coureurs"

Peterselieman

Ferrari-coureur Fernando Alonso was gisteren onder de indruk van de Ferrari 312T4 uit 1979 waarmee Jacques Villeneuve op Fiorano een eerbetoon aan zijn in 1982 overleven vader Gilles bracht. Sinds die tijd is er in de Formule 1 veel veranderd, maar niet altijd ten goede, volgens Alonso.

Als voorbeeld noemde Alonso de strijd die Gilles Villeneuve in 1979 op Dijon uitvocht met René Arnoux. "Helaas zien we dat soort gevechten tegenwoordig niet meer. De auto’s zijn te veel afhankelijk van aerodynamica waardoor het niet meer mogelijk is om zo dicht bij elkaar te rijden," zei de Spanjaard die weet dat de mechanische grip vroeger veel belangrijker was.

Maar niet alleen de auto's zijn veel veranderd. "Destijds was er veel meer respect onder coureurs. Deels omdat de coureurs beseften dat ze hun leven riskeerden. Ik wil niet zeggen dat het er nu slecht aan toe gaat, maar er is minder wederzijds respect. Dat gaat terug tot de lagere klasses en daar moeten we iets aan doen."

Voor nu wil Alonso dat de Ferrari F2012 beter voor de dag komt. "We rekenen erop een sprong voorwaarts te maken in Spanje. Maar we moeten dag en nacht blijven werken. Net als de monteurs van Gilles Villeneuve die ik op Fiorano heb ontmoet destijds deden. We moeten dezelfde winnaarsmentaliteit tonen en roeien met de riemen die we hebben."