Van Haersma Buma wil in Kamer blijven

Redactie

Als het CDA na de verkiezingen in het kabinet komt, wil Sybrand van Haersma Buma als fractievoorzitter in de Tweede Kamer blijven zitten. Dat zei hij woensdagavond in Groningen tijdens het tweede lijsttrekkersdebat van het CDA. Van Haersma Buma was de afgelopen anderhalf jaar ook fractievoorzitter van de christendemocraten.

Henk Bleker wil, als hij de interne verkiezingsstrijd wint, ook in de Kamer plaatsnemen. Of hij ook beschikbaar is voor de lijst als hij geen lijsttrekker wordt, houdt hij in het midden. Net als een dag eerder bij Pauw en Witteman gaf Bleker woensdagavond in het programma Oog in Oog geen duidelijkheid over zijn toekomstplannen mocht hij geen lijsttrekker worden.

Bleker wierp de beschuldiging dat hij een 'bestuurlijke hooligan' die onbetrouwbaar is verre van zich. "Ik ben vijftien jaar ondernemer en tien jaar gedeputeerde geweest. Dat kan niet als je niet eerlijk zaken doet."

Bleker waarschuwde woensdag in de NRC dat kritische partijgenoten het CDA in gevaar kunnen brengen. Als de critici de 'toekomst laten vertroebelen door de PVV-geschiedenis' wordt het CDA nog kleiner en resteert een 'partij met niet meer dan principes'.

Bleker reageerde daarmee op uitlatingen van Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin. Die zeiden dinsdag tegen de krant dat de kandidaat-lijsttrekkers met een actieve rol in de samenwerking met de PVV de partij kwetsbaar maken. Daarmee werd gedoeld op Bleker, Van Haersma Buma en Liesbeth Spies.