Spanje en Portugal willen hulp EIB

Redactie

De Europese Investeringsbank (EIB) moet een grotere rol spelen in het stimuleren van economische groei door meer zakelijke projecten te financieren. Dat hebben de regeringsleiders van Spanje en Portugal woensdag gezegd.

De EIB is het financieringsinstituut van de Europese Unie en voorziet in langetermijnleningen om investeringen te bevorderen. Zoals veel landen in Europa bevinden Spanje en Portugal zich in een recessie en willen ze banen creëren. Ze hebben echter niet de financiële middelen omdat ze zich hebben gecommitteerd aan het terugdringen van hun schulden. Meer investeringen door de EIB zou vooral gunstig zijn deze landen, twee van de zwakste economieën van de eurozone.

De Spaanse premier Mariano Rajoy en zijn Portugese collega Pedro Passos Coelho stelden woensdag in een gezamenlijke verklaring na overleg in Porto dat de EIB 'dringend' financiële steun moet verlenen, vooral aan kleine en middelkleine bedrijven. Door een gebrek aan krediet stokt de economische groei en worden er te weinig banen gecreëerd. Bovendien leveren de structurele hervormingen die in beide landen worden doorgevoerd op de korte termijn nog weinig op, zei Rajoy.