Rechtspraak gaat meer vonnissen publiceren

Redactie

De rechtspraak gaat meer uitspraken op internet zetten. Momenteel wordt gemiddeld twee procent van de jaarlijks 1,8 miljoen rechterlijke uitspraken op rechtspraak.nl gepubliceerd. Nu er nieuwe criteria voor publicatie zijn gaat dit aantal op den duur toenemen.

"Er zullen wel tempoverschillen zijn per rechtbank", denkt Ronald Philippart, president van de rechtbank in Maastricht en voorzitter van de stuurgroep versterking informatievoorziening rechtspraak. Hij verwacht veel van de fusieoperatie die leidt tot grotere gerechten. "Dat zorgt hopelijk voor meer mogelijkheden om deze klussen nog beter aan te kunnen."

Voortaan worden alle wrakinguitspraken gepubliceerd, net als uitspraken die media-aandacht hebben gekregen. Verder worden vonnissen waarin minstens vier jaar cel of tbs wordt opgelegd online gezet.

Ook vragen die rechters aan het Hof van Justitie van de Europese Unie stellen worden toegankelijk gemaakt. Dat geldt ook voor uitspraken van de Hoge Raad en de andere hoogste rechtscolleges, die overigens al bijna allemaal werden gepubliceerd. Ook uitspraken die in een juridisch vakmedium worden besproken komen op rechtspraak.nl.

De nieuwe selectiecriteria moeten de rechtspraak transparanter maken. "De oude criteria uit 1999 waren betrekkelijk vaag, daar was intern en extern kritiek op." Er werd zelfs gesuggereerd om alle uitspraken te publiceren, maar dat gaat veel te ver, zegt Phillipart. "Op jaarlijks honderdduizend incassozaken, die allemaal geanonimiseerd moeten worden, zit geen burger te wachten. Dat is bovendien verspilling van belastinggeld."


Rechtspraak gaat meer vonnissen publiceren (Foto: Novum)