Van Schaardenburg loopt uit op Bouwmeester

TheArt

Rutger van Schaardenburg lijkt de eerste slag in de strijd om het Nederlandse ticket voor de Olympische Spelen in de Laser-klasse te hebben gewonnen. De zeiler steeg op de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap naar de tiende plaats, terwijl concurrent Roelof Bouwmeester naar de 23e plek zakte.

Van Schaardenburg en Bouwmeester zijn in een onderling gevecht verwikkeld om te bepalen wie namens Nederland deel mag nemen aan de Spelen. Van Schaardenburg heeft dit jaar al vormbehoud getoond in tegenstelling tot Bouwmeester die alleen nog maar een nominatie heeft. Als de 27-jarige Bouwmeester, broer van wereldkampioene Marit Bouwmeester, dat lukt dan bepalen de resultaten op dit WK en de Delta Lloyd Regatta deze maand wie in Londen uit mag komen.

Met nog twee races te gaan, kan de Australiër Tom Slingsby een nieuwe wereldtitel niet meer mislopen. De wereldkampioen van 2010 heeft na twaalf races een totaal staan van 32 punten, maar liefst twintig minder dan de Kroaat Tonci Stipanovic. Van Schaardenburg heeft een totaal van 98 punten, maar de Nederlander heeft daarmee nog wel uitzicht op de zevende plaats.