Bleker noemt kritiek partijgenoten gevaar voor CDA

Redactie

Kandidaat-lijsttrekker voor het CDA Henk Bleker waarschuwt kritische partijgenoten dat zij de partij in gevaar brengen. Als de critici de 'toekomst laten vertroebelen door de PVV-geschiedenis' wordt het CDA nog kleiner en resteert een 'partij met niet meer dan principes', zegt de demissionair staatssecretaris van Landbouw woensdag in NRC Handelsblad.

De bewindsman reageert op de kritiek van partijprominenten Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin. Die zeiden dinsdag tegen de krant dat de kandidaat-lijsttrekkers met een actieve rol in de samenwerking met de PVV de partij kwetsbaar maken. Behalve om Bleker gaat het om fractieleider Sybrand van Haersma Buma en demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies.

"Steeds weer zal hun worden gevraagd hun keuze voor Wilders te verklaren. Een keus die ze tot het allerlaatste moment volhielden", zei Klink. "Die kwetsbaarheid is een grote handicap voor deze kandidaat-lijsttrekkers. Het zou onzinnig zijn dat te ontkennen." Klink en Hirsch Ballin - beiden tegenstanders van de gedoogconstructie - spraken hun voorkeur uit voor een kandidaat van buitenaf.

Volgens Bleker verkeert zijn partij nu in een 'onvoorstelbaar cruciale fase' en is het daarom gevaarlijk om 'mensen voor eeuwig besmet te verklaren', zegt hij tegen NRC Handelsblad. Hij kondigt aan het woord PVV niet meer te gebruiken.


Bleker noemt kritiek partijgenoten gevaar voor CDA (Foto: Novum)