SP wil meldpunt onveilig spoor

Redactie

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport moet een meldpunt instellen waar spoormedewerkers potentieel gevaarlijke en onveilige situaties kunnen melden. Deze meldingen moeten anoniem kunnen worden gedaan, bepleit SP-Kamerlid Farshad Bashir woensdag.

Volgens de SP'er doen zich de laatste tijd te veel problemen voor die te maken hebben met de veiligheid op het spoor. Zo werd onlangs nog bekend dat treinreizigers eind vorig jaar tussen Deventer en Zutphen zeker een maand lang gevaar hebben gelopen door een slecht verankerde spoorbrug. Spooraannemer Volkerrail bleek de werkzaamheden aan de brug niet goed te hebben afgerond.

"Het zijn er zo veel dat je het geen incidenten meer kunt noemen", zegt Bashir. "Rode seinen die niet meer op hun plek staan, een spoorbrug die niet goed verankerd is, onderhoud wat gebrekkig of helemaal niet meer wordt gedaan of ongekwalificeerd personeel dat ingezet wordt."

Spoormedewerkers zijn vaak van deze problemen op de hoogte, maar zouden dit vaak niet durven te melden omdat ze daarmee hun baan op het spel zouden zetten, weet Bashir. Door het meldpunt kan de inspectie optreden en fikse boetes uitdelen aan onderaannemers en bestuurders die 'willens en wetens wegkijken voor gevaarlijke situaties'.

De problemen zijn volgens Bashir veroorzaakt door marktwerking en het uitbesteden van het onderhoud. Geld verdienen is hierdoor belangrijker geworden dan veiligheid op het spoor, stelt hij. Wat hem betreft wordt daar een eind aan gemaakt.


SP wil meldpunt onveilig spoor (Foto: Novum)