Sarkozy en Hollande samen bij WOII-ceremonie

TARAraboemdijee

PARIJS - Nicolas Sarkozy en François Hollande, de vertrekkende en de aankomende president van Frankrijk, hebben dinsdag op de Champs-Élysées in Parijs gezamenlijk een ceremonie ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa bijgewoond.

Op de klanken van de 'Marseillaise' legde Sarkozy een krans bij het standbeeld van een van zijn voorgangers en leider van de Vrije Franse Strijdkrachten Charles de Gaulle. De Gaulles kleinzoon Philippe schudde hij de hand.

De Arc de Triomphe, aan het westelijke einde van de Champs-Élysées, staat, waar het de Tweede Wereldoorlog betreft, bol van de symboliek. Hier marcheerden de troepen van Adolf Hitler in 1940 het centrum van Parijs binnen. Vijf jaar later vierden de Geallieerden er hun overwinning op nazi-Duitsland.

Hollande legde dinsdag een krans bij het monument voor de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens namen beide Franse leiders, en politieke rivalen, enkele minuten stilte in acht bij het graf van de onbekende soldaat.

Nadat enkele woorden waren gewisseld met veteranen uit de Tweede Wereldoorlog schudden de leiders elkaar de hand. Het is nuttig te weten dat Frankrijk zich nog steeds eensgezind achter dat ene doel, het land, kan scharen, zei Hollande naderhand.


Sarkozy en Hollande samen bij WOII-ceremonie (Foto: Novum)