Ai mag tegen belastingdienst procederen

TARAraboemdijee

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei mag tegen de belastingdienst van het district Beijing procederen. Een rechtbank heeft zijn zaak ontvankelijk verklaard. Dit heeft Ai woensdag bekendgemaakt. Volgens Ai eist de belastingdienst ten onrechte een groot bedrag aan achterstallige belasting en boetes van zijn bedrijf.

Ai, een uitgesproken criticus van de machthebbers in zijn land, begint nu een zaak tegen een inspectie-eenheid van de dienst. Dat team heeft volgens Ai de wet overtreden in de behandeling van getuigen, bewijsmateriaal en de boekhouding van het bedrijf van de kunstenaar. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet bekend.

Ai werd vorig jaar drie maanden achter de tralies gezet door de autoriteiten. Na zijn vrijlating moest zijn ontwerpbureau omgerekend 1,8 miljoen euro aan achterstallige belasting en boetes voldoen. Een bezwaar dat hij daartegen had aangetekend, werd afgewezen.

Als kunstenaar is Ai onder meer bekend van zijn mega-installatie met honderd miljoen porseleinen zonnebloempitten en zijn bijdrage aan het ontwerp van het olympisch stadion in Beijing.


Ai mag tegen belastingdienst procederen (Foto: Novum)