Italiaanse bond start nieuw onderzoek naar omkoping

Frank (franklop)

Het Italiaanse voetbal krijgt mogelijk binnenkort te maken met een nieuw omkoopschandaal. De Italiaanse voetbalbond kondigde dinsdag aan dat een onderzoek is ingesteld naar 22 clubs en 61 mensen. De betrokkenen worden woensdag ingelicht over het feit dat er een onderzoek naar ze is gestart. Ze moeten zich binnenkort voor sportautoriteiten verantwoorden.

Zonder het noemen van namen maakte de bond bekend dat zich onder de 61 mensen 52 actieve voetballers, twee niet-actieve spelers, vier clubofficials en drie trainers bevinden. Ook werd bekendgemaakt dat 33 verdachte duels onderzocht worden. Daartussen zou geen duel uit de Serie A zitten, wat zou kunnen betekenen dat het hoogste Italiaanse niveau van een schandaal gevrijwaard blijft.

Een nieuw omkoopschandaal zou een flinke streep door de rekening van het Italiaanse voetbal betekenen, terwijl de consequenties van het vorige onderzoek van 2006 nog altijd voelbaar zijn.

In totaal werden in verband met het schandaal de afgelopen jaren 33 mensen gearresteerd, onder wie de Italiaanse oud-internationals Cristiano Doni en Giuseppe Signori. Zeventien clubs uit uiteenlopende divisies kregen straffen. Zo werd Juventus teruggezet naar de Serie B en moest het de titels van 2005 en 2006 inleveren. Zondag pakte de Oude Dame voor het eerst weer het kampioenschap in de Serie A.