Toename dementie minder explosief dan gedacht

Redactie

Dementie groeit minder explosief dan voorspeld. Dat meldt het Erasmus Medisch Centrum op basis van eigen onderzoek dat dinsdag in het tijdschrift Neurology verscheen. Hoewel het absolute aantal mensen met dementie de komende jaren door de vergrijzing zeker toeneemt, neemt het relatieve aantal nieuwe gevallen per leeftijdscategorie af.

Voor het onderzoek werden twee groepen deelnemers aan het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) tussen 60 en 90 jaar oud met elkaar vergeleken. De ene groep doet sinds 1990 mee aan het onderzoek, de andere sinds 2000. In de laatste groep bleek dementie per leeftijdscategorie minder vaak voor te komen dan bij de groep die eerder startte. Ook bleek de groep die in 2000 startte minder vaatschade te hebben en een groter breinvolume.

Het onderzoek maakt ook een ander opvallend verschil tussen de twee groepen zichtbaar, op het gebied van risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals verhoogde bloeddruk en overgewicht. De groep uit 2000 bleek hier sterker in vertegenwoordigd. Ook gebruikte die groep meer medicijnen tegen deze klachten, zoals bloedverdunners en cholesterolverlagers.

Het verband tussen het minder vaak voorkomen van dementie en het verhoogde risico op hart- en vaatziekten in de groep kunnen de onderzoekers niet verklaren. De vondst wordt daarom het uitgangspunt van vervolgonderzoek.

ERGO is een van de grootste epidemiologische studies in de wereld. Het onderzoek bestudeert vijftienduizend inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord die ouder zijn dan 45 jaar.