Turkse voetbalbond spreekt clubs vrij van omkoping

Peterselieman

De Turkse voetbalbond TFF heeft maandag alle zestien verdachte voetbalclubs vrijgesproken van omkoping. Twee spelers en acht bestuurders werden wel bestraft. Een omkoopschandaal zette vorig jaar het Turkse voetbal op zijn kop. Kampioen Fenerbahçe werd daardoor uit de Champions League geweerd.

De beslissing volgt nadat een onafhankelijke commissie bepaalde dat er geen bewijs is dat de clubs wedstrijden hebben gemanipuleerd. Van Buyuksehir-speler Ibrahim Akin en Gençlerbirligi-speler Serdar Kulbilge werd de betrokkenheid wel bewezen. Het duo kreeg drie en twee jaar schorsing. Acht bestuurders mogen van de bond nooit meer een functie binnen het Turkse voetbal bekleden.

Onduidelijk is of de UEFA genoegen neemt met de uitspraak. De Europese voetbalbond dreigde met ingrijpen, als er vanuit Turkije onvoldoende actie zou worden ondernomen. Het strafproces tegen 93 bestuurders, spelers en trainers gaat wel gewoon door. De beslissing van de bond om de clubs vrij te spreken zou van invloed kunnen zijn op het proces. De belangrijkste verdachte is Aziz Yildirim. De voorzitter van Fenerbahçe zit sinds juli vast.