Congres VS: Taliban zijn sterker

Redactie

De Taliban in Afghanistan zijn sterker dan ze waren voordat de Amerikaanse president Barack Obama in 2010 de troepenmacht in het land met 33.000 militairen uitbreidde. Dat hebben de hoofden van de inlichtingencommissies in het Amerikaanse Congres zondag gezegd.

Het pessimistische rapport van de Democratische senator Dianne Feinstein en de Republikein Mike Rogers, die in het Huis van Afgevaardigden de inlichtingencommissie leidt, gaat lijnrecht in tegen de inschatting van Obama. De president zei vorige week tijdens een bezoek aan Kabul dat 'het tij is gekeerd' en 'dat het momentum van de Taliban is gebroken'.

Feinstein en Rogers zeiden in een gezamenlijk interview dat ze niet zo zeker zijn over het Amerikaanse succes in Afghanistan. Volgens Feinstein hebben de Taliban in veel provincies een soort schaduwgouverneur.

Feinstein zei dat ze graag met de Pakistaanse autoriteiten had willen praten over het aanpakken van het aan Al-Qaida gelieerde Haqqani-netwerk. Ze kreeg bijval van Rogers, die zei dat de eerste stap het aanpakken van het Haqqani-netwerk moet zijn. Ook moeten de VS volgens Rogers Haqqani als terreurnetwerk zien. Het Haqqani-netwerk is verantwoordelijk voor de dood van bijna vijfhonderd Amerikaanse militairen, aldus Rogers.


Congres VS: Taliban zijn sterker (Foto: Novum)