'Rabobank tolereerde dopinggebruik'

TARAraboemdijee

De Rabobank-wielerploeg heeft jarenlang het gebruik van doping getolereerd. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van uitspraken van Stefan Matschiner, de voormalig manager van oud-wielrenner Bernhard Kohl. De Oostenrijkse bergkoning van de Tour de France werd in 2008 betrapt.

Matschiner, die in 2010 werd veroordeeld tot een maand gevangenisstraf en veertien maanden voorwaardelijk voor het toedienen van bloeddoping, noemt onder meer de naam van Michael Boogerd. De Hagenaar ontkent echter bij het bewuste Weense laboratorium waar de bloedtransfusies werden toegepast te zijn geweest.

Het beleid van Rabobank zou pas in 2007 zijn gewijzigd. Toen werd Michael Rasmussen vlak voor Parijs in de gele trui uit de Tour de France gezet vanwege het schenden van de interne regels.

Toenmalig ploegleider Theo de Rooij geeft toe dat er in die periode door renners gebruikt werd en dat hij ze regelmatig tot de orde moest roepen. "Rasmussen was wat dat betreft niet de eerste. Ik heb er al eens eerder een disciplinair gestraft." Hij zegt dat de ploeg nooit doping heeft aangemoedigd of betaald.