Lokale verkiezingen Italië goede graadmeter

Redactie

Lokale verkiezingen in ongeveer achthonderd gemeenten in Italië worden nauwgezet gevolgd door politici. De verkiezingen kunnen een goede graadmeter zijn voor de populariteit van de technocratische regering onder leiding van premier Mario Monti. Ongeveer vijftien procent van het Italiaanse electoraat mag zondag en maandag een stem uitbrengen. Het is de eerste keer dat er verkiezingen worden gehouden sinds Monti het roer heeft overgenomen.

Monti werd aangesteld om Italië voor een financiële ramp te behoeden. Hij verving Silvio Berlusconi die onder druk van de markt aftrad. Berlusconi en zijn partij, Il Popolo della Liberta, hebben Monti gesteund, terwijl de publieke woede over de bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen toeneemt. Franco Frattini, die onder Berlusconi diende als minister van buitenlandse zaken, zei Monti te blijven steunen. "We hebben een belofte gedaan en daar houden we ons aan."

Er zijn steeds meer tekenen dat de bezuinigingen gevoeld gaan worden. Monti probeert maatregelen te treffen om de groei te stimuleren, maar de werkloosheid stijgt, in het bijzonder onder jongeren. Donderdag hield een gewapende man in de stad Bergamo in het noorden een aantal mensen gegijzeld. Hij beweerde in financiële nood te verkeren.