Force India moet weer boete betalen

Peterselieman

Het Formule 1-team Sahara Force India moet van de Britse rechter in de zaak rond Aerolab opnieuw een boete betalen. De Indiase renstal moet ruim 800.000 euro aan kosten en schadevergoeding aan Caterham en Mike Gascoyne overmaken.

De zaak draait om Lotus T127 uit 2010 die volgens Force India een kopie was van de Force India van 2009. De Britse rechter was het hier niet mee eens en oordeelde dat er op basis van gegevens van het windtunnelbedrijf Aerolab wel informatie gedeeltelijk is gebruikt bij het ontwerpen van de T127.

Force India en Aerolab waren halverwege 2009 net uit elkaar gegaan toen Caterham, toen Lotus, zich als klant aandiende. Er was te weinig tijd om alle gegevens te wissen, iets wat Aerolab op een boete van 25.000 euro is komen te staan. Het hoger beroep in de zaak loopt nog. Het voorlopige vonnis is dat Force India 850.000 euro aan Aerolab over moet maken vanwege onbetaalde rekeningen.

Wel is duidelijk geworden dat Force India de technisch directeur van Caterham en oud-medewerker van de Indiase renstal, Mike Gascoyne, een bedrag van 500.000 euro met betalen als genoegdoening en tegemoetkoming in de kosten. Caterham zelf krijgt ruim 300.000 euro als genoegdoening.