Twaalf arrestaties rond dodenherdenking Dam

Redactie

Twaalf mensen zijn vrijdag opgepakt rondom de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Dat meldt een politiewoordvoerder. De twaalf maakten zich schuldig aan kleine vergrijpen, zoals het verstoren van de orde en openbare dronkenschap. Vier arrestanten blijven vastzitten, de rest is weer op vrije voeten gesteld.

Bij de nationale dodenherdenking gold dit jaar een afgezwakte noodverordening. Het gaat om een zogenoemde lichte bevelsbevoegdheid. Op bevel van de burgemeester kunnen mensen bijvoorbeeld uit het gebied worden gestuurd of moeten bewoners hun ramen en deuren sluiten. Mensen kunnen, zoals het hele jaar rondom de Dam, preventief worden gefouilleerd.

In de drie voorgaande jaren gold er wel een noodverordening. De aanslag van Karst T. tijdens Konginnedag in Apeldoorn was daar aanleiding voor. Damschreeuwer Gennaro P. mag de komende vijf jaar tijdens de dodenherdenking niet in de buurt van de Dam komen. Door zijn schreeuw raakten twee jaar geleden 87 mensen licht- tot zwaargewond.