Derde arrestatie voor uitbuiting in binnenvaart

Redactie

Een 55-jarige man uit Singapore is vrijdag aangehouden in een onderzoek naar uitbuiting in de Nederlandse binnenvaart. De man wierf vermoedelijk op de Filippijnen matrozen die onder het minimumloon aan het werk werden gezet in de Nederlandse binnenvaart, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De man meldde zich vrijdag bij de Inspectie SZW, waarop hij werd aangehouden. Eerder werden al een eigenaar van een uitzendbureau in Werkendam en een leidinggevende van dat bureau opgepakt. Deze twee verdachten zitten nog vast.

De verdachten lieten de Filippijnse matrozen volgens het OM twee verschillende arbeidsovereenkomsten tekenen. In het ene contract was sprake van een maandloon van ongeveer 1285 euro, in het andere stond een veel lager basismaandsalaris van ongeveer 400 Amerikaanse dollar. De overeenkomsten met het hoge loon werden gebruikt om in Nederland de benodigde vergunningen voor de matrozen te regelen.

De Filippijnse bemanningsleden maakten lange werkdagen van tien of elf uur en werkten zes tot zeven dagen in de week. Ook moesten ze acht maanden onafgebroken aan boord van het binnenvaartschip blijven.