Duitse artsen toegelaten tot cel Timosjenko

Monique Verlind (DJMO)

De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko heeft ingestemd met een behandeling aan haar rug in een ziekenhuis in Oekraïne. Dat heeft de Duitse arts Karl Max Einhäupl vrijdag gezegd na een bezoek aan de ex-premier. Dinsdag wordt begonnen met de behandeling van de hernia in het ziekenhuis in Charkov.

De 51-jarige Timosjenko, die tot zeven jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor ambtsmisbruik, is in hongerstaking gegaan omdat ze zou zijn mishandeld door haar bewakers. Duitse artsen stelden eerder vast dat Timosjenko dringend specialistische hulp nodig heeft.

Timosjenko's medewerker Aleksandr Toertsjinov luidde vrijdag de noodklok over de gezondheid van de oppositieleidster. "Ze is al vijftien dagen in hongerstaking. Haar leven is echt in gevaar."

De gevangen oud-premier heeft steeds volgehouden dat haar veroordeling door haar rivaal, president Viktor Janoekovitsj, was opgezet om haar het zwijgen op te leggen. Ook het Westen beschouwt de vervolging van Timosjenko als politiek gemotiveerd.

Een lange rij Europese hoogwaardigheidsbekleders heeft inmiddels uit onvrede over de bejegening van Timosjenko aangekondigd het Europees kampioenschap voetbal, dat in juni in Oekraïne en Polen plaatsvindt, te mijden.