Niet meer blauw op straat, ondanks groei korpsen

Redactie

Hoewel de sterkte van de politie sinds 1991 met 43,9 procent is toegenomen, zijn er nauwelijks meer agenten op straat gekomen. Ook vangt het veel grotere politieapparaat nauwelijks een boef extra. Dat meldt het televisieprogramma KRO Brandpunt op basis van interne rapporten van de Politieacademie.

Het leeuwendeel van de mankracht zou naar posities in de ondersteuning, leiding en overhead zijn gegaan. In 1994 viel 36 procent van het totale politiepersoneel in deze categorieën, in 2009 was dat opgelopen tot 45 procent. Tegelijkertijd is het aandeel mensen in uitvoerende functies zoals agenten op straat of specialisten als rechercheurs afgenomen van 64 procent in 1994 tot 56 procent in 2009.

In de rapporten zou staan dat bij de politie sprake is van beleidsdrukte. Een op de twintig agenten hout zich uitsluitend met beleid bezig. Ook blijkt uit de rapporten dat er op administratief gebied veel wordt gevraagd van agenten. Zo is voor een relatief eenvoudig geval van huiselijk geweld acht uur administratieve afhandeling nodig.

KRO Brandpunt besteedt zondag aandacht aan de rapporten.