Honderden werken Marten Toonder teruggevonden

TARAraboemdijee

In Museum Meermanno zijn donderdag ongeveer driehonderd verloren gewaande tekeningen en gouaches van Marten Toonder teruggevonden. De vondst werd gedaan bij onderzoek naar het werk van Phiny Dick, de echtgenote van Toonder. De ontdekking komt twee dagen na de viering van de honderdste geboortedag van de stripauteur.

Het museum in Den Haag liet vrijdag weten dat in totaal zo'n 550 originele tekeningen en tien gouaches werden teruggevonden in het archief van uitgeverij Van Goor, dat bij Meermanno is ondergebracht. De helft van het gevonden werk is van de hand van Toonder.

De originele gouaches die Toonder maakte voor Olli Fant uit Poppelo en Pom van de Pomheuvel zijn nu weer terecht. Hetzelfde geldt voor verloren gewaande originele ontwerpen van Dick voor Miezelientje en Wol, de Beer en voor Pijper, het Bosmannetje.

Stripverzamelaar en Toonder-kenner Hans Matla vindt de ontdekking, waarbij hij als onderzoeker betrokken was, 'fantastisch'. "Dit is een ongelooflijke ontdekking, en dat in het Toonderjaar", zegt hij in een reactie. "We hebben het niet over één originele tekening, maar over 550. Het prachtige werk is ruim zestig jaar oud en nog helemaal in topstaat."


Honderden werken Marten Toonder teruggevonden (Foto: Novum)