Onderzoeker oerknal in cel om terreurplannen

bennootje

Een Algerijns-Franse kernonderzoeker is vrijdag schuldig bevonden aan het beramen van terreuraanslagen. Hij kreeg een celstraf van 5 jaar opgelegd, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De wetenschapper kon maximaal 10 jaar celstraf krijgen.

Adlene Hicheur (35) werkte bij de grote Europese deeltjesversneller LHC. Daar was hij betrokken bij het nabootsen van de oerknal. In oktober 2009 werd Hicheur gearresteerd. Hij zou in e-mails met een handlanger hebben gesproken over mogelijke doelen. Een daarvan was een legerbasis vlakbij de deeltjesversneller. Hicheur zei in de mails bovendien dat hij bereid was 'actief te worden in Frankrijk'. In zijn woning vond de politie radicaalislamitische geschriften.

Hicheur zelf sprak alle beschuldigingen tegen. "Ik zie veel verwarring en onjuistheden. Het zou te langdradig zijn om op alle aantijgingen in te gaan, maar ze zijn onjuist en betwistbaar", zei hij tegen de rechtbank.

De deeltjesversneller waar Hicheur werkte, is een 27 kilometer lange ronde tunnel op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Wetenschappers schieten daar protonen, de bouwstenen van atomen, met hoge snelheid op elkaar af. Bij de botsing vallen ze uiteen in nog kleinere deeltjes. Met zulke experimenten hopen wetenschappers te ontdekken uit welke deeltjes het heelal bestaat.