Geen duels Afrika Cup in Kaapstad

Frank (franklop)

Kaapstad is volgend jaar geen gaststad van de Afrika Cup. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van sport vrijdag bekendgemaakt. Het Soccer City-stadion in Johannesburg wordt ook nauwelijks gebruikt. Het stadion met meer dan negentigduizend zitplaatsen, waar in 2010 nog de WK-finale werd gespeeld, wordt alleen gebruikt voor de openingswedstrijd en de finale.

De kandidaatstellingsprocedure was omgeven door onenigheid tussen de steden en de Zuid-Afrikaanse voetbalbond. Onduidelijk was wie voor de kosten van de wedstrijden zou moeten opdraaien. Verschillende steden besloten daarom niet of pas heel laat om alsnog een gooi te doen naar het toernooi.

Johannesburg ging pas overstag toen de Zuid-Afrikaanse regering besloot dat het toernooi de stad geen geld zou kosten.De andere gaststeden zijn Nelspruit, Rustenburg, Port Elizabeth en Durban.

Zuid-Afrika zou oorspronkelijk de Afrika Cup in 2017 organiseren, terwijl Libië volgend jaar gastheer zou zijn. Door de opstand in het Noord-Afrikaanse land besloot de Afrikaanse voetbalbond CAF te ruilen. Zuid-Afrika kon namelijk met de stadions van het WK in 2010 het toernooi op korte termijn overnemen.