Faber blij met Advocaat als trainer PSV

Frank (franklop)

Ernest Faber juicht de komst van Dick Advocaat naar PSV toe. "Ik hoop dat het definitief rondkomt", vertelt de assistent-trainer tegen Novum Nieuws. Advocaat gaf begin deze week mondeling zijn akkoord. "PSV haalt een toptrainer binnen met een ongelooflijke staat van dienst", zegt Faber. "Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken."

Faber verwacht van de 64-jarige Advocaat, momenteel bondscoach van Rusland, veel te kunnen leren. "Vooral op het gebied van leidinggeven en een groep aansturen. Dick heeft op alle vlakken al zo veel meegemaakt." Faber neemt sinds half maart samen met interim-coach Phillip Cocu de honneurs waar bij PSV na het ontslag van Fred Rutten. Faber werd losgeweekt bij FC Eindhoven.

Of zijn rol als assistent onder Advocaat zal veranderen, weet Faber niet. "Dat ligt aan de hoofdtrainer." De afgelopen maanden bij PSV zijn hem goed bevallen. "Het is natuurlijk een bewuste keuze geweest, ook in combinatie met het assistentschap bij het Nederlands elftal. In wezen is er niet veel veranderd. Alleen het perspraatje doet nu iemand anders."

De 40-jarige oud-prof is FC Eindhoven nog altijd dankbaar dat die club hem de mogelijkheid bood om naar PSV te vertrekken. Al is het komen en gaan van mensen volgens hem ook inherent aan de ontwikkelingsclub die Eindhoven is. "Niet alleen spelers, ook trainers ontwikkelen zich."

Faber kijkt trots terug op de ontwikkeling van de club. "Toen ik in 2010 begon had Eindhoven nul komma nul euro. Nu staat de club op de kaart en maken ze een goede kans om te promoveren naar de Eredivisie. Voetballend zouden ze dat zeker aankunnen."

Een voormalig pupil van Faber bij Eindhoven, Youness Mokhtar, heeft zich het afgelopen seizoen in de kijker gespeeld. De jonge aanvaller wordt van PSV gehuurd, maar volgens Faber is een terugkeer naar de Herdgang niet aan de orde. "Dat is nog te hoog gegrepen. Youness is talentvol, maar het is belangrijk dat hij elke week speelt. Een stapje hogerop in de Eredivisie, wellicht met Eindhoven, zou goed voor hem zijn."

Voor Faber breekt met PSV een belangrijk weekeinde aan. De Eindhovenaren hebben nog uitzicht op plaats twee, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. PSV moet op de laatste speeldag bij Excelsior een punt goedmaken op Feyenoord, dat speelt bij sc Heerenveen. Over die wedstrijd wordt nogal gespeculeerd. Heerenveen plaatst zich bij een overwinning en een nederlaag voor Europees voetbal.

Bij een gelijkspel zouden de Friezen echter naast directe plaatsing kunnen grijpen. Boze tongen beweren daarom dat Heerenveen de wedstrijd tegen Feyenoord met opzet gaat verliezen, waardoor de Rotterdammers zeker zijn van de tweede plek. Faber hoopt echter op de sportieve plicht van Heerenveen. "Ron Jans kennende zal hij vol voor de winst gaan. Maar we kijken in eerste instantie naar onszelf en moeten hopen dat het geluk aan onze zijde is."


Faber blij met Advocaat als trainer PSV (Foto: Novum)