Verzekeraars blind voor nota's psychische hulp

Monique Verlind (DJMO)

Veel zorgverzekeraars hebben geen zicht op welke psychische zorg zij vergoeden. Er wordt nauwelijks gecontroleerd of gedeclareerde behandelingen wel zijn uitgevoerd en of dat door een gekwalificeerde hulpverlener is gebeurd. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

In verband met de privacy ziet de verzekeraar alleen een nummer van de zogenoemde diagnose behandelcombinatie (dbc). Een naam van de behandelaar of beschrijving van de behandeling wordt echter niet gegeven. Volgens de krant is het systeem vooral gebaseerd op vertrouwen.

CZ, VGZ en Zilveren Kruis Achmea keerden bijvoorbeeld jarenlang miljoenen uit voor alternatieve behandelingen als hypnotherapie en homotherapie. Die betalingen liepen via ggz-netwerk Europsyche.

Inmiddels zijn bijna alle betalingen aan de stichting stopgezet, waardoor Europsyche op de rand van de afgrond staat, zo kwam aan het licht tijdens een kort geding deze week. De stichting eiste bij de rechter uitbetaling van ruim zeven ton van CZ omdat de verzekeraar begin dit jaar 279 van 281 declaraties afkeurde na het onderzoeken van de declaraties.