'Bijna elke shooter lijdt verlies'

Steve Ellis, de oprichter van Free Radical, heeft gezegd dat ontwikkelstudio's te bang zijn om het Call of Duty-model los te laten. Elke ontwikkelaar die een shooter maakt die anders is dan Call of Duty lijdt verlies: "Niemand koopt een FPS tenzij het Call of Duty heet."

Moderne first-person-shooters zijn erg snel monotoon aan het worden. Ellis gelooft dat innovatieve games nu alleen nog maar verlies zullen lijden. "Ik ben heel 2008 bezig geweest met het bezoeken van uitgeverijen om TimeSplitters 4 te maken. Maar niemand wilde het doen. Het was anders en vreemd, het was een te groot risico. En het komt door de hoge kosten."

"Battlefield deed het best goed. Crysis 2 was ook een goede game, maar ik geloof niet dat Crytek de kosten heeft kunnen terugverdienen." Free Radical is pas geleden overgenomen door Crytek, en is nu Crytek UK. Ellis heeft de studio toen verlaten en Crash Lab opgericht. Hij wilde zich ergens anders op richten omdat hij ontevreden is over de gamesindustrie en de groei in de verkeerde richting. "Er zijn genoeg mensen die net van de universiteit af komen die graag games willen maken. Wij laten ze het proberen, en samen zullen we bijzondere dingen maken."

Crash Lab werkt op dit moment aan enkele iOS games.