Heerenveen moet winnen óf verliezen

Frank (franklop)

sc Heerenveen kan zich nog altijd plaatsen voor Europa League-voetbal, maar mag dan komende zondag niet gelijkspelen tegen concurrent Feyenoord. Als de ploeg van trainer Ron Jans wint in het eigen Abe Lenstra stadion heeft het voldoende punten voor het Europa League-ticket. Als Heerenveen verliest zal Feyenoord boven PSV blijven op de ranglijst en heeft de Friese ploeg eveneens de buit binnen.

Mocht Heerenveen gelijkspelen en PSV en AZ beiden winnen, dan pakt PSV de tweede plaats en kwalificatie voor de voorronde van Champions League en krijgt bekerfinalist Heracles Almelo Heerenveens plekje in de Europa League.

De bizarre wiskundige mogelijkheden zijn ook ter ore gekomen van Feyenoord-coach Ronald Koeman, die uiteraard gebaat zou zijn bij een verlies van Heerenveen. "Ja, ik weet het, er gaan allerlei scenario's rond. Maar ik heb daar geen boodschap aan. We kijken alleen naar onszelf. Als wij winnen, zijn we zeker van de tweede plaats en van kwalificatie voor de voorronde van de Champions League."

"We willen het op eigen kracht halen. Wat Heerenveen met deze laatste wedstrijd wil doen, moeten zij weten", besloot Koeman. Met welke opdracht Ron Jans zijn mannen zondag het veld in zal sturen zal om half drie 's middags duidelijk worden.