Stevig debat Sarkozy en Hollande

Redactie

De Franse president Nicolas Sarkozy en zijn rivaal bij de presidentsverkiezingen, de socialist François Hollande zijn woensdag op de Franse televisie in debat gegaan. De verhitte toon waarop het debat werd gevoerd liet zien hoe belangrijk het debat was voor de beide kandidaten, maar in het bijzonder voor Sarkozy, die in de peilingen achter ligt.

Sarkozy ging aan het begin van het debat direct in de aanval. Hij haalde uit naar zijn criticasters en zei ten onrechte de schuld te krijgen voor de economische problemen van Frankrijk na jaren van crisis. Hij hield vol 'niet de enige schuldige' te zijn. "Meneer Sarkozy, het zal voor u erg moeilijk zijn om door te gaan voor een slachtoffer", riposteerde Hollande. "Het is nooit uw fout geweest. U wees altijd een zondebok aan."

Volgens Sarkozy zijn de plannen van Hollande voor de Franse economie rampzalig, omdat het overheidstekort daardoor enorm zou oplopen. Hollande daarentegen hekelde de belastinghervormingen die Sarkozy voor ogen heeft, omdat die gunstig zouden uitpakken voor de rijken.

Hollande riep op tot eenheid en sociale gerechtigheid. Hij gebruikte herhaaldelijk een van de kernwoorden uit zijn campagne - 'rassemblement', vrij vertaald: samenbrengen - om het contrast tussen zijn beleid en dat van Sarkozy te schetsen. "We hebben vijf jaar achter de rug, waarin Frankrijk verslagen werd, waarin Frankrijk verdeeld was", aldus Hollande.

Volgens deskundigen hebben televisiedebatten weinig invloed op de keuze die de Franse kiezer uiteindelijk maakt. Sarkozy ligt achter en alle peilingen voorspellen winst voor Hollande in de tweede ronde van de verkiezingen die zondag wordt gehouden. Achter de schermen zijn belangrijke figuren in de regering van Sarkozy al bezig een nieuwe baan te zoeken.


Stevig debat Sarkozy en Hollande (Foto: Novum)