Vrachtvlucht naar ISS opnieuw vertraagd

Redactie

De eerste commerciële vrachtvlucht naar het internationale ruimtestation ISS is opnieuw uitgesteld. Space Exploration Technologies, kortweg SpaceX, wilde de raket afgelopen maandag de ruimte in sturen, maar verklaarde woensdag meer tijd nodig te hebben om de software te testen. Een nieuwe datum voor de lancering is niet bekendgemaakt.

De eerstvolgende mogelijkheid voor een lancering is donderdag. Als dat niet lukt, moet SpaceX wachten tot op 15 mei een nieuwe bemanning naar het ISS wordt gestuurd met een Russische ruimtecapsule.

Het ruimteschip, de Dragon, is de eerste private ruimtecapsule die naar het ISS vertrekt. Met een Falcon-raket wordt het ruimteschip vanaf het lanceerplatform bij Cape Canaveral in Florida de ruimte ingestuurd. NASA stuurt met de testvlucht kleding, voedsel, computers en wetenschappelijke apparatuur naar het ISS.

NASA heeft het programma met de spaceshuttle beëindigd en heeft zich gewend tot commerciële bedrijven voor de bevoorrading van het ISS. Ook moeten deze bedrijven in de toekomst astronauten naar het ISS vervoeren.