Haase in drie sets naar kwartfinale Estoril

Peterselieman

Robin Haase heeft ondanks een matig begin woensdag de kwartfinale van het tennistoernooi in Estoril bereikt. De Nederlander verloor de eerste set van Inigo Cervantes uit Spanje, maar stelde in het tweede en derde bedrijf orde op zaken: 5-7, 6-4 en 6-2. Haase treft bij de laatste acht de Zwitser Stanislas Wawrinka, die met Ivan Navarro eveneens een Spanjaard versloeg: 7-6 (5) en 6-1.

Haase, de nummer 43 van de wereld, maakte aanvankelijk geen goede beurt tegen zijn 145 plaatsen lager genoteerde opponent. De Hagenaar werd bij 5-6 gebroken en kwam daardoor op een set achterstand. Nederlands beste tennisser had even nodig om die klap te verwerken, getuige zijn slechte start in het tweede bedrijf.

Cervantes liep zonder puntverlies uit naar een 2-0 voorsprong. Vanaf dat moment schakelde Haase een tandje bij. Hij brak meteen terug en plaatste bij 3-3 nogmaals een break. Haase hengelde soepel de tweede set binnen en ondervond vervolgens in de beslissende set weinig tegenstand meer. Op 5-2 stribbelde Cervantes nog even tegen, maar toch sleepte Haase na enkele breakpoints weggewerkt te hebben op eigen service de wedstrijd binnen.

Het komende treffen met Wawrinka zal zeker door Davis Cupcaptain Jan Siemerink met extra belangstelling gadegeslagen worden. Oranje strijdt immers in september met de Zwitsers om een plaats in de wereldgroep. Wawrinka, de mondiale nummer 22, is achter kopman Roger Federer de tweede man. Haase moest in de drie eerdere ontmoetingen met Wawrinka steeds het hoofd buigen.