17-jarige hacker KPN voorlopig vrij

Monique Verlind (DJMO)

De rechtbank in Rotterdam heeft er in toegestemd om de 17-jarige KPN-hacker voorlopig op vrije voeten te stellen. De advocaat van de jongen uit Barendrecht had om schorsing van het voorarrest gevraagd. Ook het Openbaar Ministerie ging akkoord met de voorlopige vrijlating, onder voorwaarde dat de verdachte zich ver van internettoegang houdt. Dit valt te lezen op  RTV Rijnmond.  

De jongen werd, voor zijn aanhouding in maart, wekenlang online gevolgd door rechercheurs. De jongen bleek de gegevens van een website gehaald te hebben waar 539 klanten van de telecomaanbieder hun e-mailadres hadden achtergelaten. Vervolgens publiceerde hij de persoonlijke gegevens op internet waarna KPN uit voorzorg twee miljoen klanten uitsloot van het e-mailverkeer.

Naast het publiceren van de persoonlijke gegevens zou hij onder meer hebben ingebroken bij diverse buitenlandse computersystemen. Ook zou hij een website hebben beheerd waar gestolen creditcard-gegevens verhandeld werden. Omdat de jongen nog minderjarige is, mag het Openbaar Ministerie niet openbaar maken waarom het voorarrest is opgeschort.