Pieter Lakeman dient klacht in tegen KPMG

bennootje

Pieter Lakeman heeft een klacht ingediend tegen accountant KPMG. Dat meldt zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) woensdag in een persbericht. Lakeman vindt dat KPMG de jaarrekening van woningcorporatie Vestia over 2010 niet had mogen goedkeuren.

In het jaarverslag van Vestia stond volgens Lakeman onvolledige en misleidende informatie over de derivaten waarmee Vestia zich probeerde in te dekken tegen een stijging van de rente. Met de klacht wil SOBI werknemers en huurders in staat stellen zichzelf te verdedigen als ze door de problemen bij Vestia te maken krijgen met ontslag of huurverhoging.

KPMG trok donderdag de controleverklaring voor de jaarrekening van Vestia in. Stichting SOBI vindt dat niet genoeg. Het intrekken van de verklaring heeft volgens de stichting alleen een publicitaire waarde.

De Rotterdamse corporatie Vestia kwam in grote financiële problemen doordat voormalig directeur Erik Staal de woningcorporatie via derivaten verzekerde tegen een te hoge rente. Omdat de rente laag bleef, moest Vestia extra onderpand storten bij de banken. Hiervoor moest een noodlening van ruim een miljard euro worden afgesloten. Justitie is inmiddels een onderzoek begonnen naar omkoping, witwasserij en belastingfraude.