Ruzie bedreigt Kwakoe 2012

Mick (Philosocles)

Het Kwakoe Zomerfestival in Amsterdam Zuidoost dreigt dit jaar opnieuw niet door te gaan vanwege ernstige verdeeldheid binnen de organiserende stichting. Organisator van het eerste uur Emile Esajas is door het bestuur als voorzitter ontslagen.

Het bestuur van de stichting beschuldigt Esajas van 'ontoelaatbare handelingen'. Hij zou de verstandhouding met tentenverhuurder Witte Tenten op de helling hebben gezet, het bedrijf dat de financiële risico's voor het festival draagt.

"Witte Tenten heeft het festival begroot op honderd tenten. Wij vinden dat een te groot risico. Als zich zestig ondernemers melden voor een kraam, gaan we niet voor honderd tenten betalen", aldus Esajas' zegsman. Het bestuur wil de Kwakoe-veteraan enkel terugnemen als ceremoniemeester, maar hij eist via een kort geding dat vrijdag dient zijn rol als voorzitter terug. De ruzie bedreigt de doorgang van het festival, schrijft Het Parool.

Vorig jaar ging Kwakoe wegens een financieel debacle voor het eerst in 35 jaar niet door. Het evenement begon in 1975 onder leiding van Esajas met een Surinaams voetbaltoernooi en enkele kraampjes. Naderhand groeide het uit tot een multicultureel festival dat meerdere weken duurt en waar bijna 400.000 mensen op afkomen. Kwakoe zou dit jaar op 21 juli van start moeten gaan.