Straf in zaak Westergaard gehandhaafd

Redactie

Het Deense hooggerechtshof heeft woensdag de veroordeling van een Somalische man die in 2010 met een bijl inbrak bij cartoonist Kurt Westergaard gehandhaafd. Tekeningen die Westergaard maakte van de profeet Mohammed waren de aanleiding voor de inbraak.

Muhideen Mohammed Geelle werd eerder tot tien jaar cel veroordeeld. Volgens het hof heeft Geelle zich met de inbraak schuldig gemaakt aan een terreuraanslag. De bewering van de Somaliër dat hij Westergaard slechts de stuipen op het lijf wilde jagen werd door de rechter verworpen. Westergaard wist zich tijdens de inbraak op te sluiten in een veilige ruimte in zijn huis en bleef ongedeerd.

Het hof handhaafde ook de beslissing van een andere rechter die bepaalde dat Geelle na het uitzitten van zijn straf Denemarken moet verlaten.

De inmiddels 76-jarige Westergaard publiceerde de cartoons van de profeet Mohammed in 2005. Zijn tekeningen kwamen hem op bedreigingen van moslims te staan, omdat het afbeelden van de profeet volgens de islam verboden is. De cartoonist leeft al jaren dag en nacht met lijfwachten om zich heen.


Straf in zaak Westergaard gehandhaafd (Foto: Novum)