[Upd] Doden bij explosie in Kabul na bezoek Obama

Redactie

Korte tijd na het onaangekondigde bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama heeft zich in de Afghaanse hoofdstad Kabul een grote explosie voorgedaan. Volgens een lokale politiechef ontplofte een bomauto van een zelfmoordterrorist. Over slachtoffers is nog niets bekend.

In de Amerikaanse ambassade gingen alarmen af en werd het personeel gesommeerd dekking te zoeken, meldde AFP. Het Franse persbureau heeft een vestiging naast de ambassade.

Update 8.38 uur
Zeker zes mensen zijn woensdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Die was volgens woordvoerder Zabiullah Mujahid een reactie op het bezoek van Obama. De aanslag vond plaats enkele uren nadat de Amerikaanse president Barack Obama een verrassingsbezoek had gebracht aan het land.

In de vroege ochtend was een reeks explosies alsmede geweervuur te horen in de buurt van een complex in het oosten van Kabul waar honderden buitenlanders wonen. Urenlang klonken geweerschoten en het was lang niet duidelijk of de aanval voorbij was. Rond 8.00 uur lokale tijd vond bij het wooncomplex nog een zware explosie plaats. Volgens een bron bij de politie zijn er nog twee opstandelingen in het complex die 'tegenstand bieden'.

Obama was in Afghanistan ter gelegenheid van het feit dat het een jaar geleden is dat Al-Qaidaleider Osama bin Laden door Amerikaanse soldaten werd gedood. Obama sprak met manschappen en ondertekende samen met de Afghaanse president Hamid Karzai een overeenkomst over de Amerikaanse rol in Afghanistan na het vertrek van de Amerikaanse militairen in 2014.

Explosie in Kabul na bezoek Obama
Explosie in Kabul na bezoek Obama (Foto: ANP)