Tsjechische regering behoudt vertrouwen parlement

Monique Verlind (DJMO)

De Tsjechische regering heeft nog altijd het vertrouwen van een meerderheid van de parlementsleden. Hoewel de volkswoede over de bezuinigingen en corruptie de afgelopen tijd aanzwol doorstond de regering vrijdag een vertrouwensstemming.

Na negen uur van verhitte beraadslagingen spraken 105 parlementariërs hun steun uit voor het kabinet van premier Petr Necas. Een minderheid van 93 leden vroeg om Necas' aftreden.

De premier zwoer de hervormingen en bezuinigingen door te zetten. "We moeten de maatregelen nu nemen. Als we ze uitstellen moeten we ze ooit ook nemen, maar dan zullen ze veel pijnlijker zijn", verzekerde hij het parlement.

Zaterdag gingen zo'n honderdduizend Tsjechen de straat op om de regering te bewegen de bezuinigingen te schrappen en op te stappen. De dag daarop viel de kleinste van de regeringspartijen, Publieke Zaken, uiteen en viel de coalitie. Omdat enkele leden van Publieke Zaken samen doorgingen en hun steun voor het kabinet uitspraken mocht Necas de hoop koesteren de vertrouwensstemming van vrijdag te doorstaan.


Tsjechische regering behoudt vertrouwen parlement (Foto: Novum)