Optreden bezorgt PvdA flinke optater in peiling

bennootje

Het niet meedoen aan de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar, heeft de PvdA flinke schade berokkend. De partij verliest in de nieuwste peiling van Maurice de Hond vrijdag onder ruim vijfduizend Nederlanders vijf zetels ten opzichte van de peiling van afgelopen zondag en komt daarmee uit op negentien zetels in de Tweede Kamer.

De Kunduz-coalitie die het begrotingsakkoord sloot, krijgt er daarentegen zes zetels bij en komt daarmee uit op 76 zetels. Vooral GroenLinks spint garen bij het akkoord. Die partij wint drie zetels en heeft er in de peiling nu acht. D66 stijgt van vijftien naar zeventien en ChristenUnie gaat van zes naar zeven zetels.

De VVD verliest daarentegen twee zetels en komt daarmee uit op 31 zetels. De SP wint er een en is daarmee samen met de VVD de grootste partij van Nederland in de peiling. Het CDA wint er twee en komt uit op dertien zetels.

Van alle Nederlanders vindt 58 procent het onverstandig van de PvdA dat de partij niet meegedaan heeft aan het akkoord. Van de PvdA-aanhang is 35 procent deze mening toegedaan, zo meldt De Hond.

De partij van Alexander Pechtold wordt door 51 procent als de grote winnaar van afgelopen week gezien. GroenLinks is in de ogen van 44 procent van de Nederlanders de grote winnaar, de VVD bij 39 procent en CDA en ChristenUnie bij 35 procent. De PvdA en PVV zijn volgens slechts twaalf en tien procent van de Nederlanders winnaars.

De PVV wordt daarentegen door de meeste Nederlanders, 66 procent, als de grote verliezer gezien. De PvdA volgt de partij van Geert Wilders met 58 procent op de voet. De VVD komt in dit rijtje met 25 procent op de derde plek en de SP met 23 procent op de vierde plaats. Een grote meerderheid van 79 procent van de Nederlanders is uiteindelijk blij dat de PVV de steun aan de gedoogcoalitie heeft ingetrokken.

Zestig procent van de Nederlanders geeft voorts aan het goed te vinden dat twaalf miljard euro wordt bezuinigd, waardoor het begrotingstekort volgend jaar voldoet aan de Europese norm. Een op de drie deelnemers is daarentegen van mening dat er minder had moeten worden bezuinigd.